H τελετή Ενθρονίσεως του Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου έγινε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια στο καθολικό της Ιεράς Μονής Κύκκου την Κυριακή, 13 Μαΐου 2007, με το πέρας της θείας Λειτουργίας.
Ήδη από νωρίς το πρωί, της ημέρας εκείνης, πλήθος πιστών προσήλθε στην ιστορική Μονή Κύκκου, για να συμμετάσχει στην τελετή Ενθρονίσεως. Η μαζική παρουσία του κόσμου διερμήνευε την αγάπη του προς τον Πανιερώτατο και προμήνυε και μαρτυρούσε το χαρμόσυνο και πανηγυρικό του γεγονότος. Στην τελετή ενθρονίσεως παρέστησαν όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και αντιπρόσωποι Ορθοδόξων Πατριαρχείων και άλλων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, Ηγουμένοι Μονών, άπασα η Αδελφότης της Μονής Κύκκου, πλήθος κληρικών, που προέρχονταν από διάφορα μέρη της Κύπρου, μοναχοί, όπως και παρόντες στην τελετή ήταν ο τότε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρέσβης της Ελλάδος, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, οι αρχηγοί της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας και της ΕΛΔΥΚ, εκπρόσωποι κοινοτήτων και τοπικών παραγόντων, κυβερνητικοί αξιωματούχοι κ.ά.
Της τελετής Ενθρονίσεως προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β’. Ο Μακαριώτατος, μιλώντας, εξήρε την προσωπικότητα του Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας, (Διαβάστε εδώ αυτούσια την ομιλία του Aρχιεπισκόπου Kύπρου ) διερμήνευσε την πολύχρονη και παραγωγική εκκλησιαστική του διακονία, υπογράμμισε τη μεγάλη του πείρα και ενεργό του παρουσία στα εκκλησιαστικά δρώμενα του τόπου, επισήμανε την ευρεία θεολογική και νομική κατάρτισή του και αναφέρθηκε στις αρετές που τον κοσμούν, δηλώνοντας πως όλα αυτά τα προσόντα εγγυώνται την επιτυχία της αποστολής που η Κυπριακή Εκκλησία του εμπιστεύθηκε, αναδεικνύοντάς τον σε Μητροπολίτη. Δεν παρέλειψε επίσης να τονίσει τη μεγάλη διαχρονική συμβολή και προσφορά της Ιεράς Μονής Κύκκου στην Εκκλησία και στον τόπο και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το άρτιο της Ιεράς Συνόδου, για το οποίο χαίρει σήμερα η Εκκλησία Κύπρου, ύστερα από πολλούς αιώνες.
Μετά τον Αρχιεπίσκοπο προσφώνησαν τον Μητροπολιτη Κύκκου και Τηλλυρίας
Εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος Παραρτημα X (Διαβάστε εδώ αυτούσια την ομιλία του),
Εκ μέρους της Αδελφότητας της Μονής Κύκκου ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Κυκκώτης(Διαβάστε εδώ αυτούσια την ομιλία του).
Εκ μέρους της Κοινότητας Κάμπου, Τσακκίστρας και Μηλικουρίου, ο Κοινοτάρχης Κάμπου κ. Μάρκος Αριστοδήμου(Διαβάστε εδώ αυτούσια την ομιλία του)
και εκ μέρους της Κοινότητας Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, ο θεολόγος κ. Γεώργιος Διάκος (Διαβάστε εδώ αυτούσια την ομιλία του).
Ιδιαίτερα εντυπωσιακός και συγκινητικός ήταν ο Ενθρονιστήριος λόγος, τον οποίο εκφώνησε ο ενθρονισθείς Μητροπολίτης κ.κ. Νικηφόρος, αμέσως μετά την προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Ο Κύκκου και Τηλλυρίας κ.κ. Νικηφόρος με το μεστό εκκλησιολογικό λόγο του έστειλε μήνυμα ενότητας, υπογράμμισε τη σημασία της εκλογής του ως Μητροπολίτη, σε σχέση με τη διαδικασία ανασυγκρότησης της Κυπριακής Ιεράς Συνόδου, εξέφρασε τη συγκίνησή του για την αναβάθμιση της Ιεράς Μονής Κύκκου σε Μητρόπολη με έδρα τη Μονή, αναφέρθηκε στη νέα του αποστολή καθώς και στο πλαίσιό της, και διαβεβαίωσε το λαό της Μητροπολιτικής του Περιφέρειας πως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια αφοσιωμένης θυσιαστικής διακονίας. Με σφαιρική και σωστή γνώση των δεδομένων και απαιτήσεων της σύγχρονης εποχής, ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ.κ. Νικηφόρος επισήμανε πολλά προβλήματα της εποχής μας. Έκανε λόγο για όλες ανεξαιρέτως τις ηλικίες, αναφέρθηκε στους νέους και τα προβλήματά τους, στους γονείς, στην τρίτη ηλικία, στο πρόβλημα των ναρκωτικών, της βίας, της εγκληματικότητας, μίλησε για συμπαράσταση προς τους πάσχοντες, τους αναξιοπαθούντες, αναφέρθηκε στην οικογένεια και τα προβλήματά της, και προπάντων στην πολύτεκνη οικογένεια, προς την οποία θα σταθεί αρωγός, έστρεψε το λόγο του προς την παιδεία του τόπου μας και στους θεσμούς. Δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Κατέθεσε τις θέσεις του για το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης και τους μετανάστες. Επισήμανε την αναγκαιότητα επικοινωνίας με τους Τουρκοκυπρίους. Έθιξε με ιδιαίτερο τρόπο το εθνικό πρόβλημα της Κύπρου και κατέστησε σαφές πως θα εργαστεί για τις ηθικές αξίες, τις αξίες της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισονομίας, της ισοπολιτείας. Δήλωσε επίσης ότι θα συμβάλει όσο μπορεί στην προώθηση των διορθοδόξων, διαθρησκειακών και διαπολιτισμικών σχέσεων και διαλόγων.
(Διαβάστε εδώ ολόκληρο τον ενθρονιστήριο λόγο του Πανιερωτάτου) .
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.