Βιογραφία της Α.Π. του Μητροπολίτου Ταμασού κ. Ησαΐα

Α.Π. Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας

Α.Π. Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, μέλος εξαμελούς οικογένειας, γεννήθηκε στον Στρόβολο το 1971, από εκτοπισμένους γονείς. Τελειώνοντας το Λύκειο Ακροπόλεως, κατατάσσεται στην Εθνική Φρουρά και ακολούθως, το 1990 εγγράφεται στην Ιερατική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου «Απόστολος Βαρνάβας». Την ίδια χρονιά εντάσσεται ως δόκιμος στην Ιερά Μονή Κύκκου και υπηρετεί σε διάφορα διακονήματα.

Το 1992 ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κύκκου κ. Νικηφόρος τον στέλνει στη Ρωσία για Θεολογικές σπουδές.

Το 1993, χειροτονείται διάκονος στην Ιερά Μονή Κύκκου και το 1997, αποπερατώνει τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή Μόσχας με βαθμό Άριστα.

Την ίδια χρονιά συνεχίζει, και το 1998 ολοκληρώνει μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στη Μόσχα με θέμα τον «Βίο και τα έργα του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου». Στη συνέχεια μεταβαίνει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου, εκτός από την αναγνώριση του πτυχίου του για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, ξεκινά και παρακολουθεί με επιτυχία για δύο χρόνια δεύτερο κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών στην Εκκλησιαστική Αρχαιολογία.

Το 2000 χειροτονείται πρεσβύτερος και προχειρίζεται Αρχιμανδρίτης από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Α΄. Στη συνέχεια με παρότρυνση του Επισκόπου Κύκκου κ. Νικηφόρου, επιστρέφει στη Θεολογική Ακαδημία Μόσχας όπου εγγράφεται ως υποψήφιος διδάκτορας Θεολογίας και εκπονεί διδακτορική διατριβή με θέμα «Η ιστορία και το θεολογικό περιεχόμενο της Κολλυβαδικής έριδας στο Άγιο Όρος».

Μετά από επιτυχή υπεράσπιση της διατριβής του το 2003 ανακηρύσσεται Διδάκτωρ Θεολογίας από το Επιστημονικό συμβούλιο της Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας.

Ως εκπρόσωπος του Επισκόπου Κύκκου κ. Νικηφόρου και μέλος του «Παγκοσμίου Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών», οργανώνει, παρακολουθεί και συμμετέχει σε δεκάδες σημαντικά θεολογικά, πολιτιστικά και ανθρωπιστικά συνέδρια στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απόκτηση από μέρους του μεγάλης πείρας σε θέματα διεθνών και διεκκλησιαστικών σχέσεων, προβολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προώθησης διαθρησκευτικών διαλόγων και διαχείρισης ανθρωπιστικών κρίσεων.

Ακολούθως, ο Επίσκοπος Κύκκου κ. Νικηφόρος, μετά από πρόσκληση της Αμερικανικής Πρεσβεία, τον στέλνει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όπου παρακολουθεί με επιτυχία ειδικό πρόγραμμα, με θέμα την προσφορά της Εκκλησίας στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία.

Τα τελευταία χρόνια υπηρέτησε το γραφείο του Επισκόπου του, με την καθοδήγηση του οποίου προΐστατο του Τμήματος άμεσης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και πνευματικής υποστήριξης της Ιεράς Μονής Κύκκου. Με αυτή του την ιδιότητα επισκέφθηκε και οργάνωσε επί τόπου προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας σε χώρες που πλήγηκαν από πολέμους, πείνα ή θεομηνίες, όπως Σερβία, Καύκασο Ρωσίας, Γεωργία, Ιράκ, Σρι Λάνκα (Τσουνάμι), Λίβανος κ.ά.

Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α΄, υπηρέτησε για αρκετά χρόνια ως πνευματικός των αλλοδαπών ορθοδόξων στις Κεντρικές Φυλακές Κύπρου.

Από το 2005 υπηρετεί, επίσης, ως εκτελεστικός πρόεδρος του Γραφείου Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου. Χειρίζεται πολύ καλά τις ευρωπαϊκές και σλαβικές γλώσσες.

Την 9η Ιουνίου 2007 εξελέγη ψήφω κλήρου και λαού Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος την 11η Ιουνίου 2007 και ενθρονίστηκε την ίδια μέρα στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου στο Επισκοπειό.

Ονομαστική εορτή: 10 Σεπτεμβρίου(μνήμη του Οσίου Ησαΐου του Κυπρίου, κτήτορος της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας του Κύκκου).