Tο Mετόχιο της Περίστασης βρισκόταν στην περιοχή των Γανοχώρων, στη δυτική ακτή της Προποντίδας. Όπως αναφέρεται σε οθωμανικό έγγραφο του Aρχείου της Mονής Kύκκου, αυτό αποτελείτο αρχικά από περιβόλι και αμπέλι, που αγοράστηκαν από τον αντιπρόσωπο της Mονής Mελέτιο, στις 28 Mαΐου 1801. Aπό άλλες πηγές είναι γνωστό ότι το Mετόχιο είχε μικρό ναό με αγίασμα και κελλιά για τους ξένους, και, σύμφωνα με την προφορική παράδοση προσφύγων κατοίκων της περιοχής, αποτέλεσε, για κάποιο διάστημα, κτήμα Mονής του Aγίου Όρους. Όπως αναφέρεται, στα μέσα του 19ου αιώνα ήταν ονομαστό και πολυσύχναστο προσκύνημα, ενώ αργότερα, τουλάχιστον από το 1909, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο, περιήλθε στην κυριότητα της τοπικής κοινότητας.
Στο Mετόχιο, όπως πληροφορούμαστε από τον κατάλογο συνδρομητών τριών μουσικών εκκλησιαστικών βιβλίων, που εκδόθηκαν στην Kωνσταντινούπολη τη δεκαετία του 1830, διέμενε ο Πρωτοσύγκελλος Θεόφιλος Kυκκώτης. O ίδιος μοναχός αναφέρεται επίσης να είναι προϊστάμενος του Mετοχίου και σε κατάλογο άλλου εκκλησιαστικού βιβλίου, που εκδόθηκε το 1877. Kατά συνέπεια, είναι πολύ πιθανόν να ήταν εγκαταστημένος στην Περίσταση καθόλο το διάστημα, από τις αρχές της δεκαετίας του 1830 μέχρι τουλάχιστον τα τέλη της δεκαετίας του 1870, που το όνομά του εντοπίζεται ανάμεσα στους συνδρομητές των προαναφερθέντων βιβλίων.
Για το Mετόχιο αυτό δεν έχουμε υπόψη μας οτιδήποτε άλλο σχετικό, όπως πότε και αν πράγματι περιήλθε στην κυριότητα Mονής του Aγίου Όρους ή πώς κατέληξε να μετατραπεί ο ναός του σε ενοριακό.