ΡΟΗ ΤΩΝ ΔΑΚΡΥΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΚΚΟ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 1997

Ένα πρόσφατο θαύμα στο μοναστήρι του Κύκκου συνέβη τον Φεβρουάριο του 1997. Την 1η Φεβρουαρίου και ώρα 9:30 το πρωί ο νεαρός δόκιμος μοναχός Στυλιανός διάβασε τις παρακλήσεις μπροστά στην Εικόνα της Παναγίας Παραμυθίας, η οποία είναι τοποθετημένη στην αριστερή πλευρά του εικονοστασίου, δηλαδή στην ίδια πλευρά, όπου βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα η Κυκκώτισσα του Αποστόλου Λουκά.
Μόλις είχε τελειώσει το ανάγνωσμα των ευχών, αμέσως στην εκκλησία αισθάνθηκε μία ευωδία, προερχόμενη από την Εικόνα. Την ίδια όμως στιγμή άρχισαν να ρέουν τα δάκρυα από τα μάτια της Παναγίας. Δάκρυα επίσης άρχισαν να ρέουν και από το δεξί μάτι του μικρού Χριστού, τον οποίο κρατά η Μητέρα στην αγκαλιά Της.
Για το θαύμα αυτό ενημερώθηκε γρήγορα ο Ηγούμενος Κύκκου κ. Νικηφόρος (νυν Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας) και οι υπόλοιποι πατέρες της Μονής. Άρχισαν να φθάνουν στο μοναστήρι χιλιάδες πιστοί και η κοσμοσυρροή ήταν πιο έντονη την Τετάρτη στις 5 Φεβρουαρίου, όταν άρχισε να δακρύζει και το αριστερό μάτι του Χριστού. Μετά τη θεία λειτουργία, στις 9 Φεβρουαρίου, έγιναν η λιτάνευση και ειδική παράκληση από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο παρουσία πλήθους κόσμου από όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Προς εκείνους οι οποίοι αμφισβητούσαν αυτό το θαύμα απευθύνθηκε ο Ηγούμενος Κύκκου, διαβεβαιώνοντας τους ότι οι χρηματικές εισπράξεις από τους πιστούς χριστιανούς θα διατεθούν στο διπλάσιο για την άμυνα της Κύπρου και για την ανέγερση εκ νέου της εκκλησίας της Παναγίας των Ελικών, στην οποία προηγουμένως ανήκε η θαυματουργή Εικόνα. Τέλος πιστεύουμε ότι το θαύμα δεν πρέπει να μας φοβίσει, αλλά να μας προβληματίσει. Ας το ερμηνεύσει ο κάθε ένας με τον δικό του τρόπο.