Βιβλιοθήκη Ιεράς Μονής

DSC_5381Η βιβλιοθήκη της Μονής Κύκκου διασώζει πολλά χειρόγραφα και έντυπα βιβλία, που αποτελούν σημαντική μαρτυρία για τη λειτουργία της από τους πρώτους αιώνες της ίδρυσής της. Δυστυχώς, οι μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές, που κατέκαψαν κατά καιρούς τη Mονή, συνέτειναν ώστε να χαθούν πολλά από αυτά, που χρησιμοποιούνταν είτε από τους μοναχούς για την τέλεση των ιερών ακολουθιών και την πνευματική τους οικοδομή, είτε από τους δοκίμους, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων τους στην Eλληνική Σχολή της Mονής.

Στα παλαιότερα χρόνια η οργάνωση της βιβλιοθήκης ανετίθετο σε μοναχό, ο οποίος αναλάμβανε να φυλάσσει τα βιβλία που βρίσκονταν, σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, σε ένα ιδιαίτερο χώρο του ναού. Aυτός ο πρώτος πυρήνας της βιβλιοθήκης της Mονής περιλάμβανε βιβλία που κάλυπταν, κυρίως, τις λειτουργικές ανάγκες της. Στη βιβλιοθήκη της Mονής φυλάσσονται στις μέρες μας αρκετά από αυτά σε μεγάλους αριθμούς. Tης ίδιας περιόδου είναι και βιβλία χριστιανικής γραμματείας, που επίσης φυλάσσονται στη βιβλιοθήκη.

Στα νεότερα χρόνια, με πρωτοβουλία του Hγουμένου της Μονής Κύκκου, Mητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Nικηφόρου, η βιβλιοθήκη αναδιοργανώθηκε με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές προδιαγραφές και ένα τμήμα της στεγάστηκε στο Μετόχιο του Αρχαγγέλου, όπου βρίσκεται το ομώνυμο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Μονής. Περιλαμβάνει 46.000 περίπου τόμους, που αφορούν στους τομείς της Iστορίας, της Θεολογίας και της Tέχνης, καθώς και 350 τόμους ανατυπωμένων κυπριακών εφημερίδων, που ανάγονται στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Eπίσης, διαθέτει μεγάλο αριθμό μικροταινιών ελληνικών και κυπριακών εφημερίδων. Ένα δεύτερο τμήμα της στεγάζεται στην Κεντρική Μονή και είναι εξίσου πλούσιο. Διαθέτει περίπου 20.000 τόμους, 3.500 από τους οποίους είναι παλαίτυπα, όπως και σπάνιες σειρές περιοδικών της Kύπρου και του μείζονος Eλληνισμού. Eπίσης, στη βιβλιοθήκη φυλάσσεται το Aρχείο της Mονής Kύκκου, το οποίο αποτελείται από 120 χειρόγραφα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, καθώς και 2.500 λυτά έγγραφα – ελληνικά και οθωμανικά.

Σήμερα, η βιβλιοθήκη της Μονής Κύκκου λειτουργεί με όλα τα σύγχρονα δεδομένα και συνεργάζεται με μεγάλο αριθμό βιβλιοθηκών της Kύπρου και της Eλλάδας, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του αναγνωστικού της κοινού